Rozšír, obohať svoje vedomosti z oblasti výživy a pohybu...

Potravinová intolerancia

Potravinová intolerancia

Ak trpíte neznášanlivosťou na určitú potravinu príznaky sa zvyčajne objavia do niekoľkých hodín. Príznaky sa však môžu oneskoriť až o 48 hodín a môžu trvať celé hodiny a dokonca dni, preto je ťažké určiť o akú potravinu ide. Nejakým typom potravinovej intolerancii trpí okolo 50% populácie, veľa ľudí prežije celý život bez toho aby sa o tom dozvedeli.

 

Veľa testov a vyšetrení, ktoré sú dostupné si robím sám, testujem ich na sebe a ak majú pre mňa hodnotu, tak ich ponukám mojím klientom. Medzi veľmi dôležitý a spoľahlivý test patrí aj Food Detective – Test potravinovej intolerancie, ktorý skúma 59 potravín.

 Pri zostavovaní stravovacieho plánu je dôležité mať od klienta základne informácie, no jedna dôležitá doplnková o neznášanlivosti určitej potraviny  môže dopomôcť k lepším výsledkom a predchádzaniu problémom pri zmene stravovania.

 

Možno aj Vás zaujímajú otázky

  • Čo je potravinová intolerancia?
  • Aký je rozdiel medzi alergiou a potravinovou intoleranciou?
  • Príčiny potravinovej intolerancie?
  • Ako sa potravinová intolerancia prejavuje a čo spôsobuje?
  • Ako je možne zistiť či trpíte potravinovou intoleranciou?

Čo je potravinová intolerancia?

Ide o zvýšenú citlivosť na určite potraviny, ktoré v procese trávenia spôsobujú problémy. Ak organizmus dlhodobo zaťažujete  nevhodnými potravinami, telo začne tvoriť protilátky. Pri potravinovej intolerancii organizmus vytvára špecifické protilátky typu IgG.

Potravinová intolerancia neohrozuje život, ale znižuje kvalitu života. Jej vplyv sa nedá presne odmerať , následky sa prejavujú o dosť neskôr a preto je ťažké zistiť aká potravina spôsobuje problémy.

 

Aký je rozdiel medzi alergiou a potravinovou intoleranciou?

Niekedy je ťažké zistiť či ide o potravinovú alergiu alebo intoleranciu, pretože sa príznaky často prekrývajú. Ak ide o alergiu aj malé množstva vedu k symptómom, ako to môže byť v prípade arašidov, zatiaľ čo pri potravinovej intolerancii malé množstva nemajú žiadny účinok.

Ak ste alergický na určitú látku, váš imunitný systém sa domnieva, že hrozí nebezpečenstvo a vytvára protilátky imunoglubínu E (IgE) v snahe neutralizovať určitú latku. Najbežnejšie alergény sú  napr. arašidy, mäkkýše, sója, pšenica, mlieko, vajca. Neznášanlivosť potravín je najčastejšie spôsobená laktózou, lepkom, konzervačnými látkami a prísadami.

 

 

Príčiny potravinovej intolerancie?

  • Chýbajúce enzýmy na strávenie určitej potraviny.

Enzýmy sú potrebné na úplne strávenie potravín, ak niektorý z týchto enzýmov chýbajú alebo sú nedostatočné môže dôjsť k narušeniu správneho trávenia. Ľudia trpiací neznášanlivosťou laktózy, nemajú dostatok laktázy , enzýmu ktorý štiepi mliečny cukor (laktózu) na menšie molekuly, ktoré môže telo ďalej rozkladať a vstrebávať v tenkom čreve. Ak laktóza ostane v zažívacom trakte môže spôsobiť kŕče, bolesti brucha, nadúvanie a hnačku.

  • Syndróm dráždivého čreva, tento chronický stav môže spôsobiť kŕče, hnačku, zápchu.
  • Citlivosť na potravinárske pridávne latky napr. siričitany používané na konzervovanie sušeného ovocia a vina.
  • Opakujúci sa stres alebo psychologické problémy
  • Celiakia

Ako sa potravinová intolerancia prejavuje a čo spôsobuje?

  • nadváhu
  • bolesti kĺbov
  • depresie
  • výkyvy nálady
  • kožné ochorenia (ekzémy, akné, psoriázu, vyrážky)

Ako je možne zistiť či trpíte potravinovou intoleranciou?

 

Príznaky sa niekedy môžu objaviť až tri dni po konzumácii potravín a môžu trvať aj niekoľko týždňov.

Pri zisťovaní potravinovej intolerancie je preto veľmi užitočné a nápomocné zistenie úrovne protilátok na potraviny v krvnej vzorke.
Na zabránenie vzniku a ďalšiemu prejavu negatívnych príznakov zväčša postačuje správne nastavený stravovací plán, ktorý eliminuje problémové potraviny.

Test Food Detective  je prvým krokom . Zvýšená hladina protilátok na potraviny nie je sama o sebe problémom, avšak môže napomôcť identifikovať tie potraviny, ktoré sú s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné za nežiaduce prejavy.

Ak test ukáže zvýšené hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste tieto potraviny odstrániť z Vášho jedálnička najmenej po dobu 6 týždňov. Ak príznaky odznejú, môžu byť vyradené potraviny znovu zavedené jedna po druhej, pričom sa odporúča  pozorovať možné prejavy.

Keďže každý sme jedineční a každý z nás reaguje inak jediná možnosť ako zistiť toleranciu na danú problematickú potravinu je pokus omyl.

Budem rád ak ma budete kontaktovať ohľadom testu potravinovej intolerancii a spolu nájdeme najlepší spôsob vášho stravovania, aby ste sa cítili lepšie a plný energie.

 

 

Referencie:

https://www.union.sk/vyhody-potravinova-intolerancia  

https://www.lekarendoma.sk/potravinova-intolerancia-v-skratke/ 

http://www.imunoglukan.com/sk/imunoblog/potravinova-intolerancia-nie-je-alergia 

https://food-detective.sk/intolerancia-potravin/ 

https://eduworld.sk/cd/andrea-mikusova/5700/potravinova-alergia-a-intolerancia-u-dietata 

https://www.bezlepku.sk/2016/03/09/potravinova-intolerancia/ 

https://www.krajpotravin.sk/zivot-bez-obmedzeni/blog-podcasty/1-potravinova-intolerancia-alebo-kedj-sa-jedlo-meni-na-jed 

https://www.sepea.sk/co-je-to-potravinova-intolerancia/ 

http://femme.sk/index.php/zdravie/zdravie/item/5549-potravinova-intolerancia 

https://www.komplexna-vyziva.sk/sluzby/intolerancia-potravin/ 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/03/food-allergies-intolerance.aspx 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263965.php 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538